Friday, January 16, 2009

bacalah sebentar kawanku.......

Pembunuhan Beramai-ramai Umat Islam
Palestin Oleh Rejim Zionis
13/12/47 - YEHIDA
18/12/47 - KHISAS
QAZAZA
PERKAMPUNGAN AL-SHEIKH
DEIR YASSIN
NASER AL-DIN
BEIT DARAS
MASJID DAHMASH
DAWAYMA
SHARAFAT
KIBYA
KAFR QASEM
AL-SAMMOU'
SABRA DAN SHATILA
OYON QARA
MASJID AL-AQSA
MASJID IBRAHIMI
JABALIA
'CHECKPOINT' ERETZ
Palestine Times: Mac 1993Senarai Pembunuhan Beramai-ramai berikut bukanlah lengkap, tetapi sekadar membuktikan realiti sebenar penjajahan sebenar Rejim Zionis Yahudi ke atas Palestin dan juga untuk membuktikan bahawa kekejaman dan penindasan ini bukanlah seperti lain-lain kesam sampingan peperangan, tetapi adalah kekejaman yang diatur rapi dengan satu tujuan mutlak, iaitu sebuah 'Negara Yahudi' yang bebas dari 'goyim' (bukan Yahudi).

YEHIDA13 Disember 1947: beberapa orang pemuda Islam di kampung Yehida (berhampiran Petah Tekva, penempatan Zionis yang pertama ditubuhkan) telah berjumpa di sebuah kedai kopi apabila mereka ternampak sepasukan Peronda Tentera British memasuki kampung tersebut. Mereka berasa agak lega kerana pada hari sebelumnya pengganas Yahudi telah membunuh 12 orang Palestin. Empat buah kereta ronda tersebut berhenti di hadapan kedai kopi tersebut dan beberapa orang lelaki berpakaian seragam dan bertopi besi kelaur darinya. Namun mereka bukanlah askar-askar British tetapi penganas-pengganas Israel yang menyamar. Mereka melepaskan tembakan dari mesingan ke arah orang ramai yang berada di kedai kopi tersebut. Sesetengah dari mereka pula telah meletakkan bom-bom bersebelahan dengan rumah-rumah orang Islam manakala sebahagian yang lain melemparkan bom-bom tangan ke arah orang awam. Kelihatan seperti seluruh penduduk kampung tersebut akan dibunuh mereka. Kedatangan peronda British yang sebenar bagaimanapun menghentikan rancangan mereka. Seramai 7 orang Islam terbunuh. Pada hari yang sama, sebelum kejadian tersebut, 6 orang Islam terbunuh manakala 23 lagi cedera apabila bom-bom buatan sendiri dilemparkan ke arah orang-orang Islam yang berdiri berhampiran 'Damascus Gate' di Baitul-Maqdis. Di Jaffa, sebuah bom lagi membunuh 6 orang Islam dan mencederakan 40 orang lagi.
Rejim Zionis memang kurang-ajar tetapi di manakah maruah Ummah ini apabila hanya mengharapkan tentera kuffar untuk mempertahankannya. Hinanya kita tanpa kekuatan hasil semangat Jihad.


KHISAS18 Disember 1947: 2 buah kereta penuh dengan pengganas-pengganas Haganah melalui Kampung Khisas (di sempadan Lebanon-Syria) sambil melepaskan tembakan dari mesingan dan melontar bom-bom tangan. 10 orang Islam dibunuh.

QAZAZA19 Disember 1947: 5 orang kanak-kanak Islam dibunuh oleh pengganas Yahudi yang meletupkan perumahan di perkampungan Mukhtar.

PERKAMPUNGAN AL-SHEIKH1 Januari 1948: Pada malam tersebut kira-kira 200 orang Yahudi berssenjatakan mesingan dan bom tangan telah menyusup masuk ke sebuah perkampungan kecil yang dikenali sebagai al-Sheikh (5km Tenggara Haifa). Mereka datang dari arah bukit-bukit selatan kampung tersebut (besar kemungkinan dari penempatan Yahudi, Nisher kira-kira 5km dari kampung tersebut). Mereka menyerang rumah-rumah pada sekitar perkampungan tersebut dengan bom-bom tangan dan kemudiannya menyelesaikan serangan mereka dengan mesingan membunuh kira-kira 40 orang Islam, kebanyakannya wanita dan kanak-kanak.


DEIR YASSIN9-10 April 1948: Pembunuhan Beramai-ramai ini membuktikan kekejaman rejim Zionis Israel dan juga sifat dusta mereka. Ketua kampung tersebut telah berjanji dengan pihak Zionis untuk memberikan maklumat tentang pergerakan orang-orang luar di kawasan tersebut dan juga lain-lain maklumat strategik dengan syarat kampung mereka tidak diganggu oleh rejim tersebut. Rejim Zionis Israel bagaimanapun tidak memegang janji mereka. Di dalam operasi yang dikenali sebagai 'Operation Unity', pengganas-pengganas Haganah, Irgun dan Stern telah bekerjasama. Pada jam 4:30 pagi, hari Jumaat, 9 April 1948, mereka telah mengepung kampung tersebut yang berhampiran dengan 2 penempatan Yahudi, Givat Shaul dan Montefiore. Selama 2 hari, pengganas-pengganas Yahudi ini membunuh lelaki, perempuan dan kanak-kanak, merogol para wanita dan menyamun barang-barang kemas mereka.
Seorang doktor dari Pertubuhan Palang Merah yang tiba di kampung tersebut pada hari kedua telah menceritakan apa yang dilihatnnya sendiri - sapu bersih - seperti yang dinyatakan oleh salah seorang pengganas tersebut. Menurut beliau 'sapu bersih' ini dilakukan dengan mesingan, kemudian bom tangan dan disudahi dengan pisau.
Perut wanita-wanita Islam dibelah dan bayi-bayi disembelih di tangan-tangan ibu-ibu mereka yang tidak mampu berbuat apa-apa. Kira-kira 250 orang dibunuh sebegini. 25 dari mereka adalah ibu-ibu hamil yang ditikam perut mereka dengan 'bayonet' ketika masih hidup. 52 orang kanak-kanak dikudungkan di hadapan ibu-ibu mereka, dan mereka kemudiannya dibunuh dan kepala mereka di kerat putus. Agensi Yahudi dan komander Pasukan Darat British mengetahui tentang peristiwa ini ketika ia berlaku, tetapi, tiada apa-apa tindakan diambil untuk menghentikanya.
Mudah-mudahan menjadi pengajaran kepada mereka yang ingin bekerjasama dan berbaik-baik dengan puak Yahudi ini.

NASER AL-DIN13-14 April 1948: Sebuah kontigen pengganas Lehi dan Irgun telah memasuki kampung ini (berhampiran dengan Tiberias) pada malam 13 April berpakaian seperti pejuang Arab. Apabila mereka tiba, para penduduk kampung telah keluar untuk menyambut mereka. Pengganas-pengganas tersebut telah membalas dengan tembakan, membunuh keseluruhan penduduk kampung tersebut kecuali 40 orang. Semua rumah di kampung itu diranapkan.

BEIT DARAS21 Mei 1948: Setelah beberapa kali gagal menduduki kampung ini, rejim Zionis telah menggerakkan sebuah kontigen yang besar dan mengepung kampung ini. Para penduduk Beit Daras mengambil keputusan bahawa kaum wanita dan kanak-kanak lebih baik meninggalkan kampung itu. Ketika mereka ini bergerak meninggalkan kampung tersebut, tentera Zionis telah membunuh kesemua mereka walaupun menyedari bahawa mereka adalah kaum wanita dan kanak-kanak yang tidak ikut ber'perang'.

MASJID DAHMASH11 Julai 1948: Selepas Batalion ke-89 Komando Israel yang diketuai oleh Moshe Dayan menduduki Lydda, pihak Israel telah mengumumkan kepada orang-orang Islam melalui pembesar suara bahawa sekiranya mereka pergi ke sebuah masjid, mereka akan selamat. Sebagai membalas dendam atas satu serangan bom tangan yang membunuh beberapa orang askar Israel, 80-100 orang Islam telah dibunuh di dalam masjid tersebut. Tubuh mereka ditinggalkan bergelimpangan dan reput selama 10 hari. Masjid tersebut masjid berdiri tetapi ditinggalkan sehingga kini.
Pembunuhan ini menyebabkan penduduk di Lydda dan Ramle ketajutan dan panik. Mereka kemudian dihalau keluar dari bandar-bandar ini setelah segala barangan milik mereka diambil oleh askar-askar Israel. Brigadier Komander ketika itu, Yitzhak Rabin berkata," Tiada cara lain kecuali dengan kekerasan dan tembakan amaran untuk memaksa mereka berjalan 10-15 batu ke tempat mereka bertemu tentera." Kebanyakan dari 60,000 penduduk Lydda dan Ramle melarikan diri ke kem pelarian berhampiran Ramallah. Kira-kira 350 orang mati dalam berjalanan akibat kekeringan dan strok kepanasan. Ramai yang terselamat dengan meminum air kencing mereka sendiri. Keadaan di kem pelarian itu menyebabkan banyak kematian lagi.

DAWAYMA29 Oktober 1948: Berikut adalah pengakuan seorang tentera Yahudi yang menyertai pendudukan perkampungan Dawayma (di daerah Haifa): "...Mereka membunuh di antara 80 hingga 100 orang kaum wanita dan kanak-kanak. Untuk membunuh kanak-kanak, mereka memecahkan kepalanya dengan kayu. Tidak ada sebuah rumahpun yang ditinggalkan tanpa mayat... Seorang komander mengarahkan seorang askar membawa 2 orang wanita ke dalam sebuah bangunan sebelum meletupkan bangunan tersebut... Seorang askar lagi berasa bangga kerana telah merogol seorang wanita Arab sebelum membunuhnya..." Pembunuhan ini dilakukan oleh Batalion ke-89, yang bertanggung-jawab di Lydda.


SHARAFAT7 Februari 1951: askar-askar Israel telah melintasi sempadan persenjataan ke kampung ini (5 km dari Baitul-Maqdis) dan meletupkan rumah ketua kampung dan jiran-jiran beliau. 10 orang terbunuh (2 lelaki tua, 3 wanita, 5 kanak-kanak) dan 8 orang tercedera.

KIBYA14 Oktober 1953: Pada jam 9:30 malam kira-kira 700 askar biasa Israel telah menyerang kampung Kibya di sempadan Jordan (Barat Daya Baitul-Maqdis). Dengan menggunakan mortar, mesingan, senapang dan bahan letupan, mereka telah meletupkan 42 buah rumah, sebuah sekolah dan masjid. Setiap lelaki, wanita dan kanak-kanak yang dijumpai mereka dibunuh. 75 orang penduduk kampung dibunuh dengan kejam. Operasi ini diarahkan oleh Ariel Sharon.

KAFR QASEM29 Oktober 1956: Para Pengawal Sempadan Israel memulakan apa yang mereka namakan rondaan ke Perkampungan Segitiga pada jam 4 petang. Mereka memberitahu ketua-ketua kampung di situ bahawa waktu bermulanya 'curfew' hari tersebut dan hari-hari seterussnya adalah 5 petang bukannya 6 petang lagi. Mereka tiba di Kafr Qasem pada kira-kira 4:45 petang dan ketua kampung tersebut telah memprotes kerana terdapat kira-kira 400 orang kampung yang bekerja di laur kampung dan beliau tidak mempunyai masa yang cukup untuk memberitahu mereka tentang waktu yang baru itu. Seorang pegawai berjanji pada beliau yang para pekerja tersebut akan diuruskan. Para pengawal tersebut kemudiannya telah menunggu di pintu masuk kampung tersebut. 43 orang penduduk Kafr Qasem telah dibunuh apabila mereka pulang dari bekerja oleh tentera Israel kerana melanggar undagn-undang yang tidak mereka ketahui. Pada pintu masuk sebelah utara pula, 3 orang dibunuh manakala 2 orang lagi dibunuh di dalam kampung tersebut. Mangsa-mangsa termasuklah wanita dan kanak-kanak. Lutanat Danhan sedang meronda kawasan tersebut dengan jeepnya dan melaporkan kejadian tersebut. Melalui wirelessnya, dia berkata, " kurang 15 orang Arab". Tidak lama kemudian dalam laporannya melalui radio ke ibupejabatnya dia berkata, "terlalu sukat untuk dikira."

AL-SAMMOU'13 November 1966: Tentera Israel menyerang kampung ini, memusnahkan 125 buah rumah, sebuah klinik dan sekolah dan juga 15 buah rumah di perkampungan berhampiran. 18 orang terbunuh dan 54 orang cedera.

SABRA DAN SHATILA15-18 September 1982: Selepas pendudukan Lebanon Phalangist oleh Israel pada 1982, boneka Israel membunuh lebih 3000 orang Islam Palestin, lelaki, wanita dan kanak-kanak di bawah pemerhatian tentera Israel. Kiraan mayat oleh Jawatankuasa Antarabangsa Palang Merah melaporkan 2750 mayat. Jumlah sebenarnya diyakini jauh lebih tinggi dan mungkin tidak akan diketahui.

OYON QARA 20 Mei 1990: Seorang askar Israel memaksa buruh Islam berbaris dan membunuh 7 daripada mereka denga sub-mesingannya. 13 orang lagi orang Islam dibunuh oleh tentera Israel di dalam demonstrasi berikutan pembunuhan tersebut.

MASJID AL-AQSA 8 Oktober 1990: Polis Israel melepaskan tembakan ke atas umat Islam di Masjidil-Aqsa membunuh 22 orang.

MASJID IBRAHIMI25 Februari 1994: Seorang pengganas Yahudi dari penempatan Keryat Arba' membunuh 50 orang Islam di Masjid Ibrahimi di al-Khalil (Hebron) dan memcederakan kira-kira 200 orang. Berikutnya, demonstrasi besar-besaran diadakan di jalan-jalan di Palestin dan tentera Israel telah membalas dengan peluru hidup. 23 orang terbunuh dan ratusan lagi cedera. Laporan-laporan menyatakan bahawa terdapat 3 orang Yahudi yang menembak, bukan seorang.

JABALIA28 Mac 1994: Seorang polis Yahudi yang menyamar telah membunuh 6 orang aktivis Islam dan mencederakan 49 orang lagi. Sesetengah aktivis Islam yang cedera telah dikeluarkan dari kereta-kereta mereka dan ditembak mati di kepala mereka.

'CHECKPOINT' ERETZ 17 Julai 1994: 11 orang Islam dibunuh dan 200 orang lagi cedera.
Ini hanyalah sebahagian daripada siri kekejaman rejim Zionis Israel ke atas Umat Islam Palestin. Sekiranya serangan-serangan ke atas Selatan Lebanon diambilkira, jenayah kekejaman Zionis ini akan lebih jelas lagi. Sekiranya kita mengkaji secara terperinci tentang kekejaman pada 1948 dalam opersai 'sapu bersih', pemusnahan tempat-tempat suci Islam, perampokan askar-askar dan penduduk-penduduk Yahudi, mungkin kita dapat memahami apa itu Zionism sebenarnya.
Quotes from the Jewish Bible, the Torah:
"Then ye shall drive out all the inhabitants of the land from before you, and destroy all their pictures, and destroy all their molten images, and quite pluck down all their high places: And ye shall dispossess the inhabitants of the land, and dwell therein: for I have given you the land to possess it"
Numbers 33:52,53
"And they utterly destroyed all that was in the city, both man and woman, young and old, and ox, and sheep, and ass, with the edge of the sword."
Joshua 6:21

Wahai Pemuda-pemudi Islam, bangunlah dari tidurmu.
Lupakan senyuman manis musuh-musuh ini.
Tinggalkan candu-candu mereka.
Jauhi adat, pakaian dan resam mereka.
Perangi kekejaman mereka.
Pertahankan Ummah ini.
Moga Ummah ini, beroleh kemenangan.
Moga kau, menjadi pilihan Allah,
untuk penghormatan yang abadi,
sebagai shuhada'.

No comments:

Post a Comment